Hur många sebror är där?

Zebror är en grupp af afrikanska equids som enkelt skiljer sig från sina karakteristiska svarta och vita randiga rockar. Mönstren av sebrasremsor är unika för varje individ. Zebror är vanligtvis sociala djur som lever i besättningar av varierande storlek som kallas haremer. Till skillnad från deras nära släktingar till åsnor och hästar har zebror aldrig blivit tämlade. Zebror bor i ett brett utbud av livsmiljöer, inklusive skogar, savannor, gräsmarker, berg, kuster och mer. Trots deras omfattande utsträckning har dessa djur blivit utsatta för oskälig jakt efter hud och destruktion av livsmiljöer.

11. Grévy sebra

En Grévy sebra.

Grévy sebra eller den kejserliga zebraen ( Equus grevyi ) är den största levande vilda equid. Det är också den mest hotade zebraarten. Dessa zebror bor i de halvtörda gräsmarkerna i Kenya och Etiopien. Grévy sebra är uppkallad efter Jules Grévy, en president i den franska tredje republiken. Denna sebrasort är högre än den andra sebrasorten och har större öron och smalare ränder. Djuren matar på baljväxter, gräs och bläddra och kan leva i upp till fem dagar utan vatten. Grévy sebra klassificeras som hotad av IUCN.

10. Bergsebra

Bergsebror står på stenig terräng.

Fjällsebraen ( Equus zebra ) är en av de tre sebraarter som är infödd i sydvästra Angola, Sydafrika och Namibia. Det finns två underarter av denna zebra; Kapsbergsebra och Hartmanns bergsebra. En genetisk studie från 2005 fann dock inget för att stödja denna subspecifika klassificering av zebraarterna. Dessa zebror lever i heta, steniga, bergiga och torra livsmiljöer. De föredrar att bo för att bo på platåer och sluttningar på upp till 3 300 meter över havet.

9. Hartmanns bergsebra

Hartmanns bergsebra.

Hartmanns bergsebra ( Equus zebra hartmannae ) är en bergsebra underart som bor i västra Namibia och sydvästra Angola. Dessa zebror är väl anpassade att leva i både torra förhållanden och brant bergsområde. De är smidiga klättrare och bor i små grupper om 7 till 12 personer. Klassificeringen av Hartmanns bergsebra som en separat underart har inte stöd av genetiska bevis. Därför erkänner världens däggdjursarter inte det som en underart från och med 2005.

8. Cape Mountain Zebra

En Cape Mountain Zebra i Sydafrika.

Cape Mountain Zebra ( Equus Zebra Zebra ) finns i bergsområdena i Sydafrikas östra och västra Kap provinser. Den är den minsta och mest geografiskt begränsade bland alla sebraunderarter. Cape Mountain Zebra klassificeras som "sårbar" av IUCN. Zebra-underarterna är stockier med större dewlap och längre öron än Hartmanns underart. Djuren är övervägande crepuskulära (som betyder aktiv i skymningen) och dygn (vilket betyder aktiv om dagen) i naturen. Djurens kost består huvudsakligen av gräs. Att vara en mycket selektiv matare föredrar gröna bladiga växter. Befolkningen i Cape Mountain Zebra har minskat avsevärt under åren på grund av orimlig jakt och livsmedelsförstörelse.

7. Plains Zebra

Slättens zebra är den vanligaste zebra-typen.

Slätterna ( Equus quagga ) är den vanligaste och mest omfattande zebraart. Utbredningen av dessa zebror sträcker sig från södra Etiopien till så långt söder som östra Sydafrika, såväl som i Botswana och österut genom Östafrika. Slätterna sebra har sex existerande underarter som beskrivs nedan.

6. Burchell sebra

Burchell sebror i Sydafrika.

Uppkallad efter den brittiska utforskaren och naturalisten William John Burchell är Burchells zebra ( Equus quagga burchellii ) en av sex arter av slättzebra. Zebra-underarterna heter William John Burchell, en brittisk explorer och naturalist. Zebra migrerar det längsta avståndet bland de markbundna djuren i Afrika. Den färdas cirka 160 miles från Namibias Chobe River till Botswana Nxai Pan National Park.

5. Grants sebra

Bidragets zebra tar en sandbad.

Grants zebra ( Equus quagga boehmi ) är den minsta underarten av slättens zebra. Zebra bor i delar av Zambia, Demokratiska republiken Kongo, Tanzania, Kenya, Etiopien och Somalia. Zebrorna är vertikalt randiga framför. Remsorna på bakbenen är vågräta och diagonala på baksidan och rumpa. Remsorna av dessa zebror är väldefinierade och breda. Zebrorna matar på slättens grova gräs. På grund av det pågående inbördeskriget inom grants zebra har dessa djur upplevt en dramatisk nedgång i befolkningen. Dock har denna underart har en större population än andra underarter av zebra.

4. Selous 'Zebra

Selous 'Zebra med ett par giraffer.

Selous 'zebra ( Equus quagga selousi ) är en slätt sebra underart som finns i sydöstra Afrika. Mocambique är värd en betydande befolkning i zebra. Selous 'Zebra har distinkt svartvitt banding som sträcker sig ner i sidorna och täcker hela kroppen med undantag av nacke och ansikte.

3. Manlös Zebra

Maneless zebror.

Den manlösa zebraen ( Equus quagga borensis ) är den nordligaste slättens zebra-underart som lever i östra Afrika nordliga delar. Zebra finns i Kenya, Uganda och Sudan. Boma National Park i södra Sudan är värd en betydande befolkning av den manlösa zebraen.

2. Chapman sebra

En Chapman sebra.

Chapmans zebra ( Equus quagga chapmani ) är en slätt sebra underart. Dessa djur är infödda till delar av savannahområdet i Sydafrika, Zimbabwe, Angola, Botswana och Namibia. Dessa underarter har ränder som liknar Burchell sebra. Pastern av denna equid är inte allt svart på den nedre halvan. Fölen har bruna ränder och i vissa fall behåller vuxna sina bruna ränder för livet. Dessa zebror bor i stora besättningar av ungefär tiotusentals individer. Flockarna är gjorda av familjegrupper och ungkarlar. Den förra kallas haremer och består av en hjordhäst, 1 till 6 honor och deras avkommor.

1. Crawshay sebra

Crawshay sebror.

Crawshay sebra ( Equus quagga crawshayi ) är en slätt sebra underarter som är infödd till delar av Zambia, Malawi, Tanzania och Moçambique. Den nedre snedställen i Crawshay sebra saknar ett infundibulum, en egenskap som skiljer underarterna från andra underarter av slättzebra. Det har också mycket smalare ränder än de andra underarterna.

Rekommenderas

Vilken amerikansk stat väcker de flesta kalkoner?
2019
Majors Golf Championships
2019
Språk som talas i Kirgizistan
2019