Koala Fakta: Djur i Oceanien

Fysisk beskrivning

Med sina söta och snygga framträdanden är Koalas ( Phascolarctos cinereus ), trots att de är felaktigt märkta som "Koala björnar", inte på något sätt relaterad till den gruppen däggdjur. Faktum är att Koalas faktiskt är pungdjur, med kvinnor som har bukväskor där de bär sin nyfödda. Den genomsnittliga storleken på Koalas varierar mellan 23, 5 och 33, 5 tum (60 och 85 centimeter), med genomsnittliga vuxna vikter på ca 20 kilo (9 kilo). Vanligtvis har manar 50% högre vikter än kvinnor. Färgen hos dessa djur varierar mellan en skiffergrå och en rödbrun på ryggen eller dorsala sidor. Den främre eller ventrala delen av deras kroppar är vanligtvis täckt med vit päls. Dessa djur är väl anpassade till livet i träden, med stora, skarpa klor på både främre och bakre extremiteter för att låsa på bark och motsatta tummar på den tidigare för att hjälpa dem att krulla sina fingrar tätt runt trädens grenar medan de klättrar. Trots att deras syn är ganska dålig, hjälper de stora, fluffiga öronna hos dessa pusselbågar i skickliga hörselskaper. Koalaens tjocka yllepäls är en utmärkt isolator, och håller djuret bekvämt i extremt höga temperaturer, och fungerar också som ett vattentätt skikt, avstötande och sänker fukt under regnigt väder.

Diet

Koalas är växtätande djur, som starkt gynnar en diet som består av Eucalyptusblad. De kan dock också vara beroende av mat på några andra träd som Acacia, Leptospermum och Allocasuatina, beroende på säsongens tillgänglighet och deras specifika geografiska läge. Koalas är mycket noga ätare och bland de 600 arterna av Eucalyptusträd föredras endast cirka 30 arter av dessa varelser. De väljer mest växter som har ett högre proteininnehåll och samtidigt sänker fiber- och lignininnehållet. Omkring 1 till 1, 5 pund (454 till 680 gram) grönt Eukalyptusmaterial förbrukas av en vuxen Koala varje dag. Eftersom bladen på denna växt har högt vatteninnehåll behöver kvinnliga koalor knappt tillgripa andra vattenkällor för att möta deras vattenbehov. De större, manliga koalorna behöver dock kompletterande vattenkälla från marken eller från trädhålen för att hydrera deras större kroppar och metaboliska krav.

Habitat och Range

Koalor är främst arboreala marsupialer som tillbringar större delen av sin tid i grenarna av träden, och sällan kommer ner till marken. Eucalyptusträdets vidsträckta grenar utgör en idealisk habitat för dessa djur. Koalas har också förmågan att överleva i fragmenterade livsmiljöer och områden med låg träddensitet. Dessa varelser finns i kustöarna, eukalyptuskogarna och skogarna i östra och sydöstra Australien, som spänner över staterna Queensland, Victoria, New South Wales och South Australia. För närvarande finns det ingen anledning till larm om antalet av denna art, och Koalas har placerats som en art i kategorin "Minsta bekymring" enligt IUCN: s röda lista över hotade arter på grund av deras utbredda fördelning. Vissa befolkningar i Koalas är dock fortfarande sårbara för mänskliga aktiviteter som leder till förstörelse av livsmiljöer, bushfires och oavsiktliga dödsfall. Därför genomförs kontinuerligt bevarandeåtgärder som genomförs av den australiensiska regeringen för att säkerställa den långa överlevnaden för denna art.

Beteende

Koalas spenderar merparten av sin tid inom ett enda träd, äter och sover på samma. Eftersom deras kost ger mycket liten energi, kan de sova i nästan 20 timmar om dagen för att bevara vilken energi de förvärvar från maten. Den tid de är vakna (vanligtvis 4 timmar om dagen) används i första hand på matningsaktiviteter. Koalas spenderar väldigt lite av sin dagliga dag i att umgås med andra individer av deras art. Kvinnor gör mestadels en permanent bosättning i ett träd vanligtvis under hela sin naturliga livstid, medan män är mer övergående och lämnar sina ursprungliga träd för andra när de mognar och söker efter nya territorier. Koalas hemort överlappar vanligen, och det ligger inom dessa små, nära knutna samhällen som består av några nära närliggande träd som maximala nivåer av social interaktion mellan Koalas äger rum. Kämpande beteende uppvisas ofta av män som passerar "främling" män på marken, och kan till och med involvera bitande. I extrema fall kan en större man flytta en mindre från sitt hem i ett träd.

Fortplantning

Koalas brukar klara mellan december och mars varje år under den australiska sommaren. Manspersoner initierar parningsprocessen genom att locka kvinnor genom att göra bellowing ljud och producera dofter. Parningsprocessen varar bara några minuter, eftersom djuren inte har råd att slösa energi på långdragna parringsritualer. Honorna producerar en enda bebis om året, och ibland bara en var 2 till 3 år. Sålunda är befolkningstillväxten bland Koalas ganska långsam. De unga koalorna kallas "joeys" som många andra marsupials. Koalas är födda hjälplösa, hårlösa och blinda och förblir i sin mammas pälspåse tills de har mognat tillräckligt för att klara sig själva. För de första sex månaderna av livet kommer de att bero på deras mammors mjölk och värme för fullständigt skydd. Efter adekvat fysisk utveckling börjar de komma ut ur påsarna och utforska den nya världsliga världen som omger dem.

Rekommenderas

De största städerna i Kenya
2019
Eswatiniens kultur
2019
Länder med den högsta incidensen av livmoderhalscancer i världen
2019