Unika arter av Afrika: Grå reboken

Den grårebok, som även heter Grå Rhebuck, är en antilopsart som är ursprunglig för länder i södra Afrika. Djurets vetenskapliga namn är Pelea Capreolus . Termen Capreolus betyder "liten get" på latin. Den afrikanska namnet på den gråreboken är Vaalribbok, medan ett annat vanligt namn för djuret är Vaal-rebok eller helt enkelt Rhebok.

Funktionerna i Grå Rheboken

Denna antilopsart är av medelstorlek, väger mellan 42 och 66 pund i vikt och upp till 31 tum i axelhöjd. Djuret kommer har en lång hals, en rundad näsa, smala öron och skarpa horn som är raka hos män med ringade baser och en längd på upp till 10 tum. Den gråa reboken har en kort, tät, wooly coat som har olika grå nyanser.

Diet och Habitat

Grå rheboks upptar höga regioner i södra Afrika. Dessa antiloper sträcker sig bergskidor, steniga kullar, gräsmarker på platåen och visas också vid Kapens kust. Grey Rhebucks har ulllackar som en anpassning till kyla i bergen. Djuren matar sig främst på knölar och buskar, och mellan juni och oktober tar de också upp blommor, frön och rötter. Denna antilopart matar mestadels i branta områden, även om de använder grässkydd för skydd och gömmer sig från rovdjur. Djuret är inhemskt till Lesotho, Sydafrika och Swaziland. Antiloparterna bor i några av parkerna i Sydafrika, inklusive Cape Peninsula National Park, Madikwe National Park och Addo Elephant National Park.

Beteende

Grå Rhebucks odlar säsongsmässigt med parning från januari till april. Behandlingsperioden är cirka sju månader, med födselar som kommer sent på våren hela vägen till sommaren. Antiloperna är polygynös formande besättningar med en mogen man och upp till 15 honor tillsammans med de unga. Djuren är territoriella märkning av deras territorium med urin och droppings. De manliga rheboksna blir mycket aggressiva under hela säsongen och kommer att kämpa mot inkräktare i deras område. Grå rheboks snarkar, hissar och stön. De är mest aktiva dagen innan det blir varmt. Djuren är snabba löpare som når hastigheter nära 37 miles per timme i bergsområden. Deras livslängd faller mellan åtta och tio år.

Befolkning

IUCNs röda lista över hotade arter klassificerar den gråa reboken som nära hotad. Den nuvarande befolkningstendensen hos djuret minskar med mogna rheboks som avtar kontinuerligt. I skyddade områden är befolkningen cirka 2000 med omkring 18 000 i oskyddade områden. Betydande hot mot arten inkluderar olaglig jakt med hundar och naturliga rovdjur. Grå rheboks är rov för hyener, leoparder, jackaler, lejon, pythoner och jakthundar. Klimatförändringar och intrång av människor i naturens livsmiljö har bidragit till nedgången i befolkningen, liksom ökad poaching.

Fakta om Grå Rheboken

Varje år dödar troféjägare cirka 100 grå rheboks med troféer som hämtar ett pris på 900-100 dollar på både lokala och internationella marknader. Det brittiska sportkläderföretaget Reebok lånar den nederländska stavningen av antilopens namn för en mogen man, "Rhebok".

Rekommenderas

Vad är Maritime Sydostasien?
2019
Slaget vid Chosin Reservoir - Koreakriget
2019
Vad är konservatism?
2019